Vita cu sos de piper verde si cartofi fondanti

Ce faci cand dai de o bucata de Black Angus la pret suuuuper bun? Pai o cumperi, normal. Tare ma bucur ca se gaseste carne buna de vita, la preturi ok, tot felul de cut-uri, in vid. Eu am luat o bucata de pulpa de manzat, lata si foarte subtire. Am facut si un sos de piper cu cognac si cartofi fondanti, o amiaza buna tare. Copiii au mancat pui cu miere, lamaie si usturoi, vine si reteta.

                    Buuuuun. Sa va zic (scriu) cum am facut. M-am ocupat prima data de sosul de piper verde, care se poate reincalzi. Ingredientele pentru sos au fost :

           –  3 linguri piper verde in saramura

           – o cutie de smantana lichida

           – 30 ml cognac

           –  o lingurita mustar

          – o lingura de unt

          –   sare

          – o lingura zeama de lamaie

         Boabele de piper se scurg de saramura; doua linguri de boabe se pastreaza intacte si o lingura se piseaza in mojar. Topim untul intr-o craticioara, adaugam piperul (tot) si calim 2-3 minute. Adaugam cognacul si daca vrem sa ramanem cu un gust mai pregnant, nu flambam. Eu am flambat, casa e ok, eu sunt ok, mi-a reusit. Doar un pont sa va dau. NICIODATA nu flambati cu hota pornita, mai ales daca aveti o hota care trage bine. Sa va zic cum am flambat eu. Am luat craticioara de pe foc si am adaugat paharelul de Hennessy, am aprins un chibrit si am dat foc alcoolului, apoi am miscat craticioara sa se evapore tot alcoolul. Am adaugat apoi restul ingredientelor, smantana lichida, mustarul, lamaia si am lasat sa fiarba pana s-a ingrosat sosul. Am potrivit de sare la final.


     Stiti ce vor sa se faca toti cartofi cand cresc? Cartofi fondanti. Ha ha. Cartofii fondanti, clasici ai bucatariei franceze, sunt cartofi taiati in forma de butoiase, apoi prajiti in unt, si lasati in supa, la cuptor, pana se patrund bine. Sunt buni tare, pentru ca sunt crocanti pe dinafara, si pufosi pe dinauntru.

           Asadar, am curatat 2o de cartofi micuti. Le-am taiat capetele, apoi am sprijinit cartofiorul pe una dintre baze si am indepartat coaja cu cutitul, de sus in jos. I-am mai cioplit pe ici pe colo, pana au semanat cu niste butoiase. Toate butoiasele trebuie sa fie de aceeasi inaltime. Se incing apoi 2 linguri de unt sau ulei intr-o tigaie (preferabil de ponta), si se adauga cartofi. Se condimenteaza cu sare si piper.

    Se prajesc pe o parte 10 minute, pana se bronzeaza bine. 🙂 Apoi se intorc.

   Cand s-a format crusta si pe cealalta parte, se adauga supa de legume pana la jumatatea lor, o crenguta de cimbru, se pune capac si se mai lasa 5-10 minute.

   Apoi transferam tigaia in cuptor, 15-20 de minute, pana cand sunt patrunsi.


    Cu carnea am avut cel mai putin de lucru. Am scos-o de la rece cu o ora inainte de a o prepara. Cand i-a venit timpul, am incins al naibii de bine un gratar de fonta. Carnea am condimentat-o cu sare si piper. Si cand am crezut ca am pus destul, am mai pus inca sare si piper. Sare grunjoasa, nu fina. Sarea fina intra in carne si o usuca. Sarea grunjoasa face o crusta delicioasa. Am pus si putin ulei si am lasat carnea sa stea 5 minute. Felia de Black Angus fiind foarte subtire a avut nevoie fix de 1 minut pe fiecare parte. Am lasat-o apoi sa se odihneasca pe o farfurie calda, acoperita. Am taiat-o felii apoi, si era rozalie, numa’ buna.

   Se vede rozaliul? 🙂

  

   A fost buna, sa ma credeti pe cuvant! Poate incercati si voi, nu e mare filosofie. 🙂

    Pa paaaaaaaaaaaa!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *