Pavlova

 


       Adorrrrr Pavlova! Desertul perfect pentru mine, cu exteriorul crocant si miezul pufos, cu frisca si fructe acrisoare. Prima oara cand am facut Pavlova, acum destui ani, trebuia sa fie desertul la o masa cu nasii. Ei, n-a iesit o Pavolva ca la carte, pentru ca bezeaua nu s-a facut crocanta, ci un marshmallow gigant, si frisca nu s-a batut cum trebuie, ci a iesit un sos vanilat, dar all in all a iesit o chestie delicioasa, care s-a consumat in intregime, fiind chiar foarte buna. :))))

      Si iata ca intr-o seara, dupa ce am terminatde gatit o ciorba radauteana, am ramas cu 4 albusuri. Planul era sa pregatesc o omleta din albusuri, cu legume, a doua zi la micul dejun, ceva sanatos. Ha ha. Glumesc. Omleta din albusuri e ceva horror, parerea mea! :)) Am mancat o singura data, prima si ultima, jur. 

      De-a lungul timpului, sunt cateva lucruri pe care le-am observat cand am preparat Pavlova, lucruri de care trebuie tinut cont daca vrem sa iasa. 

  1. Temperatura cuptorului : am copt mereu la cuptor electric, temperatura fiind setata intre 120-130 grade, alternand uneori coptul traditional cu cel cu ventilator.
  2. Albusurile musai sa fie ceva mai vechi, 10-14 zile, sau si mai bine. Eu folosesc numai oua de casa, de la soacra, si sunt datate, toate, deci stiu exact vechimea lor. Pic de galbenus nu are voie sa ajunga in albusuri ca se poate compromite intreaga lucrare.
  3. Bolul in care se bate bezeaua trebuie sa fie lipsit de urme de grasime, la fel si paletele mixerului. Eu le sterg cu o jumatate de lamaie.
  4. Zaharul e bine sa fie cat mai fin, dar nu pudra.

       Cuptorul se preincalzeste la 120 grade. Punem o hartie de copt pe o tava, apoi cu ajutorul unei farfurii desenam un cerc. Intoarcem invers hartia, e destul de transparenta asa ca se va vedea conturul cercului in interiorul caruia vom pune bezeaua.    

      Albusurile cu putina sare se bat pana cand bezeaua incepe sa faca varfuri moi, apoi incepem sa adaugam zaharul treptat, cate o lingura, batem in continuare. Bezeaua incepe sa devina mai ferma si lucioasa. Cu amaratul meu de mixer de mana e cam greu, pentru ca in 5 minute se cam infierbanta. Anyway, in aproximativ 5 minute bezeaua mea a ajuns la consistenta potrivita. Am adaugat o lingura de amidon si o lingurita de otet alb, si am mai mixat 10 sec, cat sa se incorporeze. Am asezat bezeaua pe hartia de copt, adancind usor spre centru si ridicand marginile, ca sa creez spatiu pentru frisca si fructe. Am copt aprox 75 minute. Se coace maxim 110 min, verificand sa nu se inchida la culoare. Eu ridic si foaia de  copt si se observa ca bezeaua este foarte usoara. Am lasat la racit in cuptor, cu usa usor intredeschisa, peste noapte. Asta pentru ca la mine actiunea a avut loc pe la 8 seara. In principiu, se lasa sa se raceasca complet.

     A doua zi am batut frisca, am pregatit fructele, cirese si capsuni, si am servit. Am facut si un sos de capsuni, simplu. Am pasat 150 g de capsuni cu mixerul vertical, am adaugat 2 linguri de zahar brun, am dat in clocot apoi am strecurat cu o sita fina. 

      Au iesit 4 portii. Daca eram singura acasa, era doar o portie. :)))))  Buna e! Ca acest desert a fost creat in Noua Zeelanda, inspirat de tutu-ul celebrei balerine Anna Pavlova, sau in Australia, si denumit astfel pentu ca era ‘light as Pavlova”, cui ii pasa? Sincer. De fapt am citit teorii conform carora acest desert ar apartine germanilor, si ca dateaza cu mult dinaintea anilor 1900. Eu ma bucur doar ca noi muritorii de rand avem acces la asemenea delicatese. 🙂 Acele 2-3 minute cat savurezi o portie de Pavlova parca te transporta intr-un paradis, inchizi ochii si uiti de tot, uiti de ploaie, uiti de copiii care tocmai au a 4-a runda de bataie, te bucuri de clipa dulce si pufoasa. Un norisor dulce si pufos, asta e Pavlova. Bucurati-va si mancati desert, ca viata e scurta, si uneori, amara.

     

Pavlova
Author: 
Recipe type: Desset
Cuisine: nu se stie
 
Desert pe baza de bezea, cu cirese si capsuni, frisca si sos dulce acrisor
Ingredients
  • 4 albusuri, nu foarte proaspete
  • 200 g zahar alb, fin
  • o lingura amidon
  • o lingurita otet alb
  • 2oo ml frisca + 3 LG zahar
  • fructe
  • pt sosul de capsuni : 150 g capsuni si 2 LG zahar
Instructions
  1. Cuptorul se preincalzeste la 120 grade.
  2. Albusurile, cu un praf de sare, se bat cu mixerul la viteza medie pana cand incep sa formeze varfuri moi de bezea. Adica atunci cand ridicam paletele din compozitie, se formeaza un varf care se lasa.
  3. Se adauga zahar treptat, cate o lingura, mixand in continuare.
  4. Cand bezeaua devine ferma si lucioasa si formeaza varfuri tari, se adauga amidonul si otetul, se mai mixeaza 10 secunde, cat sa se incorporeze.
  5. Se coace la 120 grade. Exeriorul trebuie sa fie tare, lovit cu unghia sa nu cedeze.
  6. Se lasa la racit in cuptor, cu usa intredeschisa, pana se raceste complet.
  7. Se serveste cu frisca si fructe, imediat dupa ce a fost pregatita.

   


 

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rate this recipe: