Friptura aromata de porc & alte maruntisuri

 
 
 
          Reteta e preluata de pe culinar, postata de foxxy. Asa am aflat si eu ca daca fierbi carnea de porc, in zeama de varza, inainte de a o pune la cuptor, o sa ai parte de o carnita frageda si aromata, de te lingi pe degete. 🙂

       Asa ca eu am cumparat o bucata de ceafa de 1 kg, pe care am fiert-o in  aproximativ 2 l zeama de varza cam 30-40 de minute. Nu e absolut nicio problema daca zeama nu acopera complet carnea. Dupa ce am fiert-o, am scos bucata de carne intr-o tava, am infipt cateva cuisoare, am condimentat cu boia si piper – sare nu mai trebuie – am mai turnat cam jumate din zeama in care a fiert, am acoperit cu folie de aluminiu si am bagat la cuptor, la foc mare, cam o ora. Dupa o ora, am descoperit tava, am adaugat cativa cartofi taiati si am lasat la cuptor inca 30 de minute, pana s-au facut cartofii si friptura s-a rumenit frumos.

  Foarte foarte buna fripturica. A mers bine si cu cartofiorii, si cu nitel spanac ramas de ieri de la amiaza. Si Cola alaturi, ca altfel nici nu concep amiaza de duminica, in rest nu prea beau. 

 
 

o portie

    Desert am avut niste briose ciocolatoase, reteta Alizei – simplu de facut si chiar merita sa fie incercate, esp. pt cei ciocolatosi 🙂
 
 

Ingrediente pt briose :
– 250 g faina
– 1 plic praf de copt + 1 plic zahar vanilat
– 175 g zahar
– 2 LG cacao
– 100 g ciocolata taiata marunt –  eu am pus banuti de ciocolata, din aceia pt ornat
– 250 ml lapte
– 90 ml ulei
– 1 ou
 Ingredientele uscate se amesteca separat, adica faina, praful de copt, cacaoa si ciocolata.
 In alt castron, batem oul, zaharul, vanilia, uleiul si laptele. Se adauga ingredientele acestea peste partea uscata si amestecam bine. Turnam amestecul in forme si coacem in cuptorul preincalzit la 175 grade cca.20-25 de minute. Le lasam la racit , apoi le glazuram – eu cu glazura duo cioco alba & neagra de la Dr.Otker.

            Si am mai descoperit pe blogul lui Bunny o reteta de aluat tare misto, cu care se lucreaza foarte usor, e foarte maleabil si nelipicios- din care am facut niste chifle simpatice care rivalizeaza cu cele pe care le ador si le gasesc la Kaufland. Doar ca astea ale mele is clar mai sanatoase, fara amelioratori … si sunt facute de mine, stiu tot ce am pus in ele. 🙂

 

   Ingrediente aluat chifle ( lucrat la MDP):
– 35 g unt moale
– 290 ml lapte
– 2 l-te sare + 2 l-te zahar 
– 450 g faina
– 6 g drojdie
– 1 ou + lapte pt uns si susan pt decor
       Am setat masina pe programul de aluat, care dureaza 1.30 h. Cand masina a terminat, am scos aluatul – 800 g – si l-am impartit in bile de 100 g, si am incercat si o varianta rasucita. Am uns cu ou batut + lapte, am presarat cu susan, am mai lasat 30 de minute apoi am copt in cuptorul preincalzit (de la briose ) la 180 grade, cam 30 de minute. In cuptor am asezat si un vas cu apa, pt crusta.
   
   Va era dor de Rai ?:) Ea a primit azi un pilafior cu carne de cocosel, si l-am decorat dupa o idee de pe reteteculinare, idee ce-i apartine epurashei. Mai am de exersat, ca al meu nu a iesit prea frumusel. Dar reactia lui Rai a fost “ioi” si “wow” si iar “ioi” si “wow”.
 
 
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

7 comentarii

  1. Mmmmm, wow, ioi, multzu de idei. 🙂 Eu savurez tot ce tine de meniurile pentru Rai, ca vine din urma si pitica mea. Inca n-ar sti aprecia, dar e bine de stiut de unde ma pot inspira.
    Zeama de varza e obtinuta din varza fiarta? Sau se gaseste la conserva?

  2. hello dumi. zeama de varza e din butoiul cu varza murata 🙂 la noi ii zice "moare". e buna de baut si goala. daca nu ai varza murata, zeama din asta gasesti si la DM de exemplu, la cutie. te pup 🙂 papa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *