Ma uitam zilele trecute pe poze mai vechi, si m-a cuprins melancolia cand am revazut superba Grecie, nu am sa uit albastrul marii, limpezimea ei, frumusetea peisajelor… vorbele imi sunt sarace…am avut practic o plaja doar a noastra, unde ne era nici tipenie de om- preferau sa stea la piscina, pt all-inclusive…
M-am simtit ca si cand eram pe o insula izolata, bucurandu-ma de soarele arzator, de apa curata, sau de umbra padurilor de pini… ehh, frumos frumos…dar blogul asta se vrea a fi unul preponderent culinar asa ca sa trecem la fapte. Souvlaki este probabil una dintre cele mai cunoscute si vechi mancaruri elene, reteta fiind mentionata inca din antichitate. Cine a fost in Grecia, imposibil sa nu fi degustat. Cand mi-am comandat prima oara, sincer, habar nu aveam ca souvlaki sunt frigarui :)shame on me! Cu tzatziki alaturi, si pita greceasca…hmmm, stau si ma gandesc oare ambrozia era pentru zei, sau ce comandasem eu…
Am incercat si eu sa pregatesc o amiaza ca-n Grecia…sa zicem ca am si reusit. Cu pita am cam gresit:((( o sa vedeti mai jos si poate ma dumireste si pe mine cineva unde am gresit.
Reteta Pita greceasca:
– 3 cups faina
– 1 1/2 cups apa calda
– 1 l-ta zahar
– 1 1/2 l-ta sare
– 1 pachet drojdie (7 g)
Prima data, trebuie sa activam drojdia : o dizolvam in 1/2 cup apa calda, adaugam zaharul si lasam sa creasca 10-15 minute.
Facem o gropita in faina amestecata cu sarea, adaugam drojdia crescuta si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn, adaugand treptat 1 cup apa calda, pana ingredientele se combina.
Infainam suprafata de lucru si mainile, rasturnam aluatul si il lucram 10-15 minute, pana devine elastic.
Ungem un bol cu ulei, punem aluatul in bol si il invartim astfel incat sa fie uns pe toate partile cu ulei. Acoperim bolul si il punem deoparte, in loc cald, 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.
Incingem cuptorul la 26o grade, si punem tava in care vom coace cat mai jos in cuptor, sa se incinga.
Cand aluatul si-a dublat volumul il scoatem tot pe suprafata infainata si ii dam o forma lunguiata, de sul, apoi il taiem in 10-12 bucatele.
Intindem fiecare bucatica cu sucitorul infainat, sa aiba lungimea de 12-15 cm si grosimea de jumatate cm. Coacem pita 4 minute pe o parte, o intoarcem cu o spatula si mai coacem inca 2 minute.
Pana aici totul bine… pitele mele au format buzunarasul specific, care se poate umple cu souvlaki. Asteptam musafiri si cum au intarziat doar 2 ore (@#$%^&*%$#!!) am tinut toate pitele in cuptorul stins, dar cald… Si cum erau ele pufoase si moi la inceput, s-au intarit si crocantit tare:((( Le-am consumat pana la ultima, dar probabil un grec veritabil nu ar fi apreciat pita mea…
Sos tzatziki :
– un castravete Fabio
– 500 g iaurt( cu cat mai gras, cu atat mai bine)
– 3 catei usturoi
– sucul unei jumatati de lamaie
– 4 LG ulei de masline
– sare
– marar (eu uscat am folosit)
Castravetele curatat se da pe razatoarea mare si se scurge bine de zeama, cu mana sau printr-un prosop de bucatarie.
Amestecam sucul de lamaie cu uleiul de masline, apoi turnam peste iaurt, si omogenizam.
Adaugam castravetele, usturoiul trecut prin presa, mararul si potrivim de sare. Se lasa la rece pana se consuma, ca se intrepatrunda aromele.
Trebuia sa gust 🙂
Souvlaki :
Pt souvlaki am folosit 1 kg carne de porc, taiata bucatele, cubulete, pe care am tinut-o intr-o marinata peste noapte – marinata facuta din : un pahar vin alb, ulei de masline, sucul unei lamai, oregano, piper, sare, o foaie de dafin si usturoi zdrobit.
Am mai folosit 4 cepe alba taiate bucati si ardei in 3 culori diferite.
Am insirat pe frigarui bucatele de carne, ceapa si ardei, apoi le-am fript pe gratarul incins si uns cu putin ulei.
Vai Silvia ce pofta mi-ai facut de mancaruri grecesti. Ador bucataria Greceasca, este simpla, sanatoasa si foarte foarte gustoasa. Si mai mult, mi s-a facut asa de dor de Grecia… Nu stiu cand o sa mai am ocazia sa ajung pe acolo…
O sa ai ocazia, ca viata e lunga :)si doar nu e capat de lume Grecia. La anul sper sa ajung si eu pe acolo, sa-i prezint si Raissei frumusetile elene. 🙂
Deci din Grecia sunt pozele astea minunate! Mi-au placut enrom, marea si cerul parca se contopesc, sublim! Legat de patania ta, singura explicatie ar fi faptul ca aerul cald din cuptor le-a uscat. Chiar daca nu era o cladura f mare, faptul ca au stat acolo neacoperite cu un prosop (care ar fi generat aburi) le-a uscat. Cel mai bine e sa le acoperi cu un prosop. Oricum mie mi se pare ca arata mega bine. Pup!
Ina, le-am acoperit cu prosop. stai sa-ti zic exact : intr-o tava am pus folie de Al, am pus pitele, iar folie, si deasupra prosop. Da cre' ca le-am intins prea subtiri. Si posibil sa fi lasat nitel mai mult la copt, 1-2 min. Next time, better, hope 🙂
Asta e excursia in Grecia cu Roamingul de date inclus? 🙂