Avem o multime de motive sa iubim sparanghelul : contine antioxidanti, e bun pentru inima, are putine calorii, ajuta la digestie, mentine sanatatea oaselor, reduce riscul de boli cardio vasculare, este antiimflamator, e un laxativ natural, ajuta in diete, previne imbatranirea si e detoxifiant.
Cand pregatesc o masa simpla, cu putine ingrediente, este imperios necesar sa folosesc doar ingrediente de cea mai buna calitate. In cazul de fata, oua de casa, de la gainuse nestresate, care se plimba pe sub cerul liber si ciugulesc iarba din curte, sparanghel tanar si fraged, cu lujeri subtiri, de un verde crud, parmezan bine maturat, ulei de masline extra-virgin presat la rece, adus taman de la mama lui din Thassos.
Cu sparanghelul am procedat asa : am spalat lujerii, i-am indoit, si ei se rup in mod natural acolo unde se termina partea mai lemnoasa si incepe partea frageda. Am curatat apoi cu cutitul economic pana la muguri. Am pus apoi sparanghelul intr-un vas ceramic si am stropit cu ulei de masline.
Sparanghelul a stat la cuptor 10 minute la 170 grade. Dupa ce l-am scos, am pus zeama de lamaie, parmezanul si am rasnit piper. As fi adaugat si usturoi, 2 catei zdrobiti dar urma sa ies, asa ca i-am omis. Next time. 🙂
Sparanghelul se potriveste de minune cu oua moi sau cu un sos olandez, sau cu o vinegreta simpla. Un ou moale langa si pentru mine a fost heaven on a plate. Foarte pe gustul meu. Siiii… stiati ca-i afrodisiac? :))))
Va las cu 2 citate despre sparanghel, care mi-au placut. 🙂
Asparagus inspires gentle thoughts.- Charles Lamb
Let there be seasons so that our tongues will be rich in asparagus and limes. – Anne Sexton
- o legatura sparanghel, 450 grame
- 2 linguri ulei de masline
- 6 linguri parmezan ras
- zeama de la o lamaie
- piper
- Se spala sparanghelul, se indoaie lujerii, si acestia se vor rupe acolo unde se termina partea lemnoasa.
- Se curata cu cutitul economic, pana la muguri.
- Se pune sparanghelul intr-un vas pentru cuptor, cu hartie de copt, si se stropeste cu uleiul de masline.
- Se lasa la cuptor 10 minute, la 180 grade.
- Se scoate, se adauga zeama de lamaie, parmezanul si se rasneste piper.
- Merge de minune cu un ou fiert moale.