Acest curry vegetarian putea sa fie un curry la locul lui, dar nu, eu am pus 2 ardei extremi de iuti si l-am tranformat intr-un fel extrem de picant, strict interzis copiilor. Mancarurile picante grabesc metabolismul, elibereaza endorfine, desfunda sinusurile iar capsaicina din ardeiul iute poate da usoare senzatii euforice, este analgezic si regleaza si nivelul de zahar din sange. Fiecare stie cat poate duce, eu posibil ca am exagerat cu 2 ardei iuti. Pe o scala personala a iutelii, acest curry se situeaza imediat sub o mancare indiana servita de un restaurant din Anglia, care efectiv l-a facut pe sotul meu sa transpire. Chiar asa a fost, era numai suvoaie pe frunte, asa picanta era mancarea. Revenind la reteta mea, in prima zi a fost mega hot, a doua zi totusi iuteala s-a mai diminuat. Trebuie sa maturisesc ca eu iubesc mancarea picanta, dar pe copii ii iau incet, putin piper rasnit, paprika iute, ghimbir, conform stomacelului si varstei, nu fortez. Fetita accepta si wasabi :), baiatul e mai reticent la picant, dar hei, avem o viata inainte sa gustam si sa experimentam. Ok, v-am plictisit destul, sa trecem la reteta.
Ingrediente:
- o ceapa
- o bucata de ghimbir cat nuca
- 2 linguri praf curry(al meu continea curcuma, chimion, coriandru, fenicul, chili, schinduf)
- o conopida de 500 g, bucatele
- o conserva de naut
- o conserva lapte de cocos de 400 ml
- 2 ardei iuti
- suc de lamaie
- putin zahar brun
- sofran
- coriandru
Ceapa o taiem marunt, ghimbirul il dam pe razatoare. Intr-o tigaie incingem 2 linguri de ulei si calim ceapa si ghimbirul, adaugam si praful de curry, amestecam pana cand mirosul de condimente devine fragrant.
Adaugam boabele de naut si bucatile de conopida si o cana de apa.
Lasam sa fiarba 10 minute, apoi adaugam si ardeii iuti, curatati de seminte si taiati bucatele. Acu’ eu o sa va dau un sfat, manevrati ardeii cu manusi. Desigur, eu nu am facut asa, si chiar si a doua zi unghiile imi erau iuti. Foarte iuti. Da’ data viitoare, cu manusi.
Adaugam si laptele de cocos.
Lasam sa fiarba pana cand conopida e patrunsa, dar nu trebuie sa fie moale. Adaugam si putin sofran. Fie direct praf, un varf de lingurita, sau daca avem filamente, se lasa la infuzat in putina apa clocotita, pana cand apa se coloreaza. Se strecoara si se adauga apa peste curry.
Sosul scade si se ingroasa, daca nu vi se pare destul de gros, adaugati putin amidon, o lingurita, desfacut in apa. De asemenea, daca laptele de cocos nu e dulce, puteti adauga un cub de zahar brun. La final, se adauga sucul proaspat stors de lamaie (1/2 lamaie) si sare, dupa gust.
Daca as fi folosit pasta de curry rosu, in loc de praf de curry galben, aveam un thai curry rosu, mie imi plac ambele variante, de fapt imi place orice fel de curry, fie vegetarian, fie cu carne. Laptele de cocos combinat cu felurite condimente e deosebit de delicios, pentru mine.
Curry-ul se serveste cu orez simplu, lipii, garnisit cu frunze de coriandru si felii de ardei iute. De parca nu ar fi indeajuns de iute!! :)))