Duminica, daca vremea nu tine cu noi si stam pe-acasa, imi place sa gatesc ceva mai special, mai mereu altceva. Provocarea e sa le placa si copiilor, cu sotul nu am probleme :-D. Copiii au desenat apoi au iesit pe afara asa ca am avut bucataria la dispozitie sa ma desfasor, cu muzica data putin cam tare ce-i drept.
Am avut 2 bucati de muschiulet, fiecare bucata am taiat-o in 2. Muschiuletii de porc i-am marinat cu 24 de ore inainte in sucul unei portocale, al unei lamai si 4 catei de usturoi zdrobiti cu latul cutitului. Am pus sucurile, usturoiul si carnea intr-o punga cu inchidere, si la frigider o zi intreaga. Am scos muschiuletii de la rece cu o ora inainte de a-i pregati, ca sa ajunga la temperatura camerei. Am rumenit carnurile intr-o tigaie pe toate partile, sa inchid porii. Am transferat apoi intr-o tava pentru cuptor.
Cuptorul l-am incins la 18o de grade. Bucatile mai subtiri au stat 25 de minute iar cele mai groase 30 de minute. Am intors carnurile o singura data cat au stat la cuptor. Carnea a iesit super moale, nu s-a uscat deloc. Desigur, si datorita marinadei, dar si timpului relativ redus de copt + sigilarea in tigaie. Dupa ce se scoate de la cuptor, carnea se mai lasa la odihnit 10 minute, nu se taie imediat. Acele 10 minute sunt tare grele, deja copiilor li se lungesc urechile de foame, dar si ei stiu ca e important sa se odihneasca bucatile de carne, rabdarea e testata la maxim, asa ca ii pun la treaba, ei pun masa, tacamurile, servetelele, ca sa mai treaca timpul. 🙂 M-au ajutat si cu piureul de cartofi, bine, mai mult ca sa tot guste din el.
Nu am aruncat marinada in care a stat carnea. Am turnat-o intr-o craticioara, am mai adaugat sucul unei portocale, un cub de zahar brun si am lasat sa fiarba si sa se reduca, am adaugat si putin amidon sa-i dea consistenta. Foarte buna aceasta reductie de citrice. Deci asa, ca idee, nu aruncati marinada, se poate refolosi cu succes.
Am pregatit si un sote de morcovi cu cimbru : am taiat 5 morcovi cubulete. I-am calit in putin unt, apoi am adaugat o canita de apa si am lasat sa fiarba la foc mic, pana s-au patruns. Nu trebuie sa fie moi, ci usor crocanti. Am adaugat o lingurita de amidon desfacut in putina apa, sa ingros sosul. La final, am adaugat cimbru si putina sare.
Am servit si ridichi murate, e prima oara cand le pregatesc si mi-au placut tare. Am folosit o legatura de ridichi rosii pe care le-am taiat feliute. Am taiat pestisori si o salota, foarte subtire. Am pus salota si ridichiile intr-un borcan. Intr-o craticioara am pus 100 ml apa, 50 ml otet alb si un praf de sare. Am incalzit amestecul apoi l-am turnat peste ridichi & salota, am pus capacul si cand lichidul s-a racit, am pus la rece. Tot 24 de ore.
Asadar, de retinut, marinada de citrice face minuni, carnea moale molicica, familia satula, farfuriile linse, mami multumita! 🙂 Chiar, nu o intelegeam pe mama cand eram mica, de ce se bucura asa tare cand mancam tot din farfurie. Ei bine, acu’ pricep tot!