- 5oo g cartofi albi
- 2 bucati de praz (partile albe si cele verzi fragede)
- 2 l apa
- 6 linguri smantana lichida
- o lingura unt
- sare, patrunjel, crutoane
- 1.Prazul se taie rondele, se spala bine si se pune, alaturi de cartofii taiati cubulete, la fiert in cei 2 l apa, adaugand si o lingurita de sare.
- 2.Lasam la fiert aproximativ 45 de minute,pana cand ingredientele sunt patrunse.
- 3.Lasam sa se raceasca apoi pasam cu mixerul vertical.
- 4.Reintoarcem pe foc, adaugam smantana lichida si untul, amestecam si adaugam sare dupa gust.
- 5.Serviti cu crutoane si patrunjel.
- Pentru "sarea de sunca" : puneti felii de sunca intr-o tava cu hartie de copt si lasati-le la cuptor 10 minute, la 200 de grade. Puneti-le apoi la uscat pe un gratar si maruntiti-le intr-un robot de bucatarie.
Reteta de fata este din cartea Mastering the Art of French Cooking a Juliei Child, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Si pe cat de laborioasa a fost Beef Bourguignonul, pe atat de simpla este aceasta supa crema. Chiar daca denumirea suna mai pompos, e doar o supa crema de cartofi si praz.
M-am uimit si pe mine, respectand exact cantitatile din reteta. Ceea ce am adaugat, deci este optional, dar binevenit, este sarea de sunca, o chestie pe care doream sa o incerc de ceva vreme si tot am amanat. Acum cativa ani vazusem pe un forum culinar sale di prosciutto, adica sunca prajita la cuptor, apoi lasata sa se raceasca si maruntita in robot, produsul finit fiind excelent, de folosit la supe creme, peste sosuri de paste, in creme de branza… Eu am folosit sunca Padurea Neagra, care imi place pentru gustul afumat deosebit.
Ingrediente:
- 500 g cartofi albi
- 2 bucati praz (partile albe & cele verzi fragede)
- 2 l apa( 1,5 daca vreti supa mai groasa)
- sare
- 6 LG smantana lichida (30% grasime)
- o LG unt
- patrunjel, crutoane
Taiem prazul rondele, il spalam bine de pamant apoi il lasam intr-un bol cu apa sa se curete bine.
Taiem si cartofii cubulete. Punem cartofii si prazul(scurs de apa) intr-o cratita, adaugam 2 l apa, o lingurita de sare si punem la fiert, partial acoperit, 45 de minute.
In timp ce fierbe supa, ne ocupam de sarea de sunca. Incingem cuptorul la 200 grade. Punem feliile de sunca intr-o tava cu hartie de copt.
Deasupra feliilor de sunca mai aplicam un strat de hartie de copt, si presam bine cu palmele.
Lasam la cuptor 10 minute, luam hartia de copt de deasupra apoi mai lasam 2-3 minute.
Lasam feliile de sunca la racit, pe un gratar. Maya, multumesc, la tine am vazut tehnica asta!
Maruntim apoi sunca intr-un mini-robot de bucatarie. Pana arata asa.
Mama, ce buna e! Bine ca a mai ramas si pentru supa, ca tot mai ciuguleam din ea. :))))
Pregatim si crutoanele. Eu tai cubulete felii de paine, le pun in tigaie cu putin unt sau ulei, adaug sare si le rumenesc bine. Uneori prea bine. :))
Cand prazul si cartofii au fiert, luam cratita de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand foloseam un mixer cu piciorul de plastic, lasam sa se raceasca supa bine de tot. Stiti voi, Bisfenolul A cu lichide fierbinti, nu-i treaba buna. Acum folosesc un mixer cu piciorul de metal, asa ca il introduc si in lichide foarte fierbinti. Eu am pasat supa apoi am reintors-o pe foc si am adaugat untul si smantana de gatit, le-am incorporat, am potrivit de sare si am mai dat un clocot. Ready!
Am servit cu crutoane, sare de sunca si patrunjel. Yummy!