Beef Bourguignon – Julia Child

Ati vazut Julie and Julia ? TREBUIE sa-l vedeti! E un film foarte dragut, ambele actrite isi joaca perfect rolul, cel putin Meryl Streep e geniala. Am facut rost si de cartea Juliei Child in format electronic si m-am incumetat am ales sa fac prima data Beef Bourguignon, stiti voi, tocanita aceea facuta de Julie in superbul vas Le Creuset, pe care o arde prima data, si la a doua incercare, ii iese minunat. E o reteta laborioasa, dureaza ceva pana e gata, destul de multe ingrediente – dar in final, se merita. Asa bunatate, mai rar! Daca nu ma credeti, pregatiti aceasta reteta, si mai vorbim 🙂 Gata cu vorba, sa trecem la fapte.
Ingrediente:
150-170 g bacon
1 LG ulei de masline
1300 g carne macra de vita, taiat in cubulete de 5 cm
1 morcov feliat, o ceapa feliata
1 l-ta sare
1/4 l-ta piper
2 LG faina
700 ml vin rosu Merlot/Cabernet
500-700 ml supa de vita
1 LG pasta de tomate
2 catei de usturoi, zdrobiti
1/2 l-ta cimbru
o frunza de dafin sfaramitata
pt cepe : 18-24 cepe mici
1 1/2 LG unt
1 1/2 LG ulei
pt ciuperci: 250 grame ciuperci proaspete(spalate, bine uscate, lasate intregi daca sunt mici, feliate, impartite in sferturi daca sunt mari)
2 LG unt
1 LG ulei
Eu am cam injumatatit cantitatile, ca suntem doar 2, si nici nu mancam mult.

Indepartam soriciul si taiem baconul in bucati lungi. Fierbem soriciul si baconul in apa, apoi il scurgem si uscam- eu am sarit peste partea asta, ca baconul meu nu a fost afumat, si citeam ca de aceea se fierb, sa se piarda din gustul afumat.

Preincalzim cuptorul la 230 grade C.

Sotam baconul si soriciul intr-o lingura de ulei de masline, 2-3 minute, pana se rumeneste. Scoatem cu o spumiera, si punem deoparte pe o farfurie. Reincalzim cratita, pana aproape fumega, si ne pregatim sa sotam carnea. Aveti grija totusi sa nu se arda cratita! 🙂

Uscam bucatile de carne cu prosoape de hartie, nu se vor frige bine daca sunt umede. Sotam bucatile de carne, pe rand,in uleiul si grasimea fierbinte lasata de bacon. Punem carnea deoparte, langa bacon.

In aceeasi grasime, sotam ceapa si morcovul. Indepartam grasimea.

Punem inapoi in cratita carnea si baconul si soriciul, adaugam sare si piper.

Presaram apoi faina, si intoarcem carnea pe toate partile, ca sa fie bine acoperita.

Introducem cratita la cuptor, neacoperita, 4 minute. O scoatem, amestecam si reintroducem tot pentru 4 minute.

Reducem temperatura cuptorului la 160 grade.

Turnam vin si supa peste carne, astfel incat aceasta sa fie abia putin acoperita. Adaugam pasta de tomate, usturoiul, dafinul si cimbrul.

Aducem la punctul de fierbere, pe plita, apoi introducem la cuptor, pe gratarul de jos. Reglam temperatura astfel incat carnea sa fiarba incet, 3-4 ore, cratita fiind acoperita. Eu am setat pe 160 grade. Carnea e gata cand furculita intra usor in ea.

Cat timp fierbe carnea, pregatim ceapa si ciupercile.

Topim untul si ulei intr-o tigaie, si cand se formeaza bule, adaugam cepele si calim la foc moderat, 5-10 minute. Intoarcem cepele, ca sa se rumeneasca pe toate partile. Nu trebuie sa ne asteptam sa le rumenim uniform.

Punem tigaia pe foc mare, topim untul si uleiul, cand sunt fierbinti, adaugam ciupercile,sotam 5-10 minute, miscand tigaia. Cand ciupercile sunt usor rumenite, si sucurile formate au scazut, luam de pe foc.

 
  Punem ciupercile si cepele deoparte, pana cand vom avea nevoie de ele.
   Dupa 2 ore si ceva, am verificat cratita, am gustat sosul… 🙂 stiam deja ca sunt pe drumul cel bun si ca vom avea o amiaza perfecta.

Cand carnea este moale, la mine dupa 3 h, varsam continutul cratitei intr-o sita, deasupra unui alt vas.

Spalam cratita in care a fiert carnea, si reintroducem carnea si baconul inapoi in ea, aruncam soriciul. Adaugam ciupercile si ceapa peste carne.
Luam grasimea care s-a adunat la suprafata sosului. Fierbem sosul inca cateva minute, indepartam grasimea care se ridica la suprafata. Ar trebui sa rezulte un sos gros, care sa nu curga usor de pe o lingurita. Daca sosul e prea subtire, il mai fierbem cateva minute. Daca e prea gros, adaugam supa. Asezonam dupa gust, si punem sosul peste legume si carne. Sosul e minunat, delicios, demential, yummi yummi.

In mod traditional, se serveste alaturi de cartofi fierti, dar putem servi si alaturi de paste sau orez, presarat cu patrunjel.


Mi-a mers direct la suflet Beef Bourguignon, Am savurat-o incet, alaturi de un pahar de vin, bucurandu-ma de fiecare bucatica de carne frageda, ceapa dulce, sos innebunitor de bun… Un rasfat culinar:)
Mai de aproape

Prin reincalzire, devine si mai buna. Asa ca, maine servim cu tagliatele. 🙂

Apropo, eu am folosit vinul acesta, il recomand si pentru reteta, si pentru consum individual 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

58 de răspunsuri la „Beef Bourguignon – Julia Child”

  1. Ina

    ai o poza care tare-mi place: cea cu farfuria cu beef in prim-plan iar mai in spate, o alta farfurie cu beef. Sunt poze de vineri? Of, tare imi pare rau de ce s-a intamplat, dar ne intalnim si-i dam de capat. Uite acuma ma pun sa vizionez Julie&Julia. Pup tie si Raissei frumoase!

  2. maya

    Silvia,neaparat o sa fac si eu reteta asta.Ma bucur ca nu mai trebuie sa-mi calculez gramajele din reteta originala! 😛

    Mîncarea arata excelent,iar imaginile spun totul..sînt superbe!

  3. Silvia

    Maya, multumesc de vizita! 😉 Mi-am dat silinta, dupa invataminte primite de la Ina, sa fac poze cu setarile manuale, si da, se vede o mare diferenta. 🙂 Si iti mai multumesc o data ca tu m-ai invatat sa uploadez poze pe photobucket, dar intre timp am incarcat cam multe si m-au avertizat ca imediat mi-am depasit spatiul alocat. Ce sa fac?

  4. Anna25

    Salut sunt Anna.
    Tocmai am vazut filmul si mi se pare superb. Pentru o gospodina innebunita de noi retete ca mine,acest film a fost o revelatie. Felicitari pt rezultatul obtinut. As dori sa stiu unde anume ai gasit cartea Juliei Child in format electronic…ca mi doresc sa o am si eu. Deja mi am achizitionat cartea lui Jamie Oliver, dar parca retele Juliei au ceva in plus….
    Mersi anticipat, si mult succes in bucatarie.

  5. Constantin

    Buna,
    Si eu am gautat retetele Julia Child
    dupa ce am vazut filmul, si chiar aceasta reteta am vrut sa o fac. Asa ca multumesc. Ai spus ca ai luat cartea de pe net, am incercat si eu dar nu am reusit. Am dat scherc pe saitul scribt si nu am gasit cartea. Tu cum ai facut?

  6. oty

    Azi incerc si eu Beef Bourguignon dupa reteta care ai postat-o. Am reusit si eu sa iau cartea, multumesc mult, dar eu cu engleza nu stau fff bine, asa ca am sa o fac cum ai spus tu. Tine-mi pumnii.Miine iti scriu cum a iesit.

  7. oty

    A iesit BUNA , BUNA. Sincer, la inceput, am avut ceva indoielei ca o sa imi reuseasca, imi parea cam pretentioasa.Am facut o garnitura de orez si….nu ne mai saturam de ea.
    Hai ca inceput sa imi placa! Ce facem sambata viitoare?

  8. Silvia

    Oty draga, ma bucur ca ti-a reusit, sa va fie de bine! Sambata viitoare lucrez de la 9 la 15, cre' ca nu fac mai nimic 🙂 eventual duminica. Cand am timp, mai traduc o reteta. Te pup.

  9. Carmen

    Ehh, am indraznit si eu sa fac vacutza Juliei 😉 si mama-mama… buna a mai iesit… s-au lins pe botic cei doi baieti ai mei, desi eu sunt cam anti-talent la bucatareala…
    Pupici Raissei!
    (ghici 🙂 )

  10. Daniel

    Buna,

    Numele meu este Daniel si dupa ce am urmarit filmul impreuna cu prietena mea, m-am decis sa incerc sa gatesc celebrul Beef Bourguignon cu o ocazie speciala care se apropie.
    Am comandat si cartea Juliei Child de pe Amazon dar in asteptarea ei am gasit acest blog cu reteta foarte detaliata….dupa ce am citit toti pasii am ramas totusi cu o intrebare la care sper sa gasesc raspuns aici: e vorba de supa de vita care se adauga impreuna cu vinul peste carnea si legumele sotate: de unde se poate obtine aceasta supa? se obtine prin fierberea carnii de vita inainte de a se cali sau se cumpara separat (merge si cea la plic? … presupun ca nu).
    Multam fain in avans!

  11. Silvia

    Se poate, ma gandesc, si supa facuta din cub concentrat de vita. dar supa pe care am folosit-o eu provenit dintr-o bucata de os de vita, cu carne, fiarta cam 3 ore, la foc mic, cu sare si boabe de piper, si spumata bine. Supa am fiert-o cu o seara inainte. Succes! 🙂

  12. Iulia

    Super reteta!
    A vazut filmul nu de mult timp si m-am hotarat sa incerc Boeuf Bourguignon.
    Sambata am reusit! Ieri am mancat! Doamne, minunatie! Am avut si invitati la masa si foarte laudata am fost.
    Referitor la intrebarea lui Daniel legata de supa: eu am folosit supa facuta din cub concentrat de vita.
    Am descarcat si cartea!
    Multumesc mult!

  13. Roxana

    salutare. am vazut si eu celebrul film acum cateva zile si m-am hotarat sa mai dau o sansa gatitului. sunt proaspat casatorita si de partea cu bucataria se ocupa sotul meu (care nu inceteaza sa ma surprinda cu rabdarea si intelegerea de care a dat dovada pana acum), ca eu sunt un dezastru ambulant… fug pana si cratitele de mine…:)) dupa sesiune promit sa-l ajut pe sotul meu si o sa facem si noi reteta asta… 😉

  14. iasmina

    Am facut reteta asta anul trecut si foarte buna a fost…foarte frumos si filmul, am avut o perioada in care am vrut sa fac si eu retetele din cartea Juliei child in 365 de zile dar la noi nu prea se gasesc toate ingredientele si ar mai fi un pic de improvizare:p

  15. pisea

    buna, dragalaselor
    pana acum nu am gatit dupa retete (si am 32 de ani); de felul meu sunt mai creativa si maiadevarat este ca nu reusesc sa intru in anumite limite, dar aceasta doamna Julia Child ma faca sa ma … nu stiu … intr-un fel anume. Am marea rugaminte ca cineva sa ma ajute cu aceasta carte pe e-mail (danielacalaretu@yahoo.com), pentru ca mintea mea nu poate sa functioneze pana acolo, incat sa reuseasca sa descarce cartea de pe Scribd (deci pana la urma ma gasesc limitele). Multumesc frumos si ma inclin!

  16. cristina

    Super film, l-am vazut si eu in sfarsit aseara. Super si reteta, cred ca saptamana viitoare o incerc si eu, desi ai mei nu se "topesc" dupa carnea de vita, o sa incerc sa caut (sper sa nu-mi iau plasa) vitel.

    Daca apuc sa pregatesc, revin cu impresii.

    Cristina

  17. Una

    Uf, m-ai omorat cu reteta asta. Deja i-am anuntat pe ai mei ca am de gand sa le fac o surpriza culinara, ceva deosebit. Bineinteles ca ma refeream la reteta de fata. Nu ma sperie ca dureaza mult pana se face, numai sa am tot ce imi trebuie. 😛 Acum sunt si eu la inceput de drum in ale bucatariei.
    Asa, am si o intrebare… eu nu am vas din ala ca al tau…eu stiu, as putea folosi un ceaun, de exemplu? Adica nu se intampla nimic daca il bag in cuptor?:"> Ca n-as vrea sa fac o surpriza chiar asa mare, sa distrug ceva prin casa… :))
    Alexandra

  18. Silvia

    Una draga, vasul meu e o cratita mai grea, posibil fonta. AH, de as fi avut un Le Creuset. Sigur ca merge cu ceaun. Ma gandesc ca nu e din acela rotunjit, si are stabilitate, nu ? In principiu, un vas care sa reziste la cuptor, unul solid.

  19. Izabela

    am cautat reteta asta pe net imediat dupa ce am vazut filmul, desigur! am gasit mai multe variante, insa am gatit-o pe a ta… asta acum vreo 2 ani.. Si am ramas indragostita de ea. Astazi o sa o gatesc pentru o frantuzoaica, asa ca… tineti-mi pumnii. Desi e minunata reteta si pasii sunt expliciti. Foarte tare tot blogul, de fapt! Multumim pt el si la cat mai multe postari!!!

  20. sorina luiza

    Draga Silvia, sunt prea impresionată de film… mi-a ramas gandul acolo…d'abia astept sa incerc si eu acest "beef", macar o data. Din "fire" eu îs mai dulcegăreasă 😀 Mi-a placut prea mult filmul… voi găsi cartea, voi pregăti musai ceva dulce si voi revedea filmul again.
    Sa nu uit, multumesc pt rețetă și …Baftă!!!

    chipintaci :))

  21. elenafr

    Deci filmul e… GENIAL!
    L-am vazut si revazut de vreo 5 oripan aacum,si l-as urmari incontinuu! reteta asta ma tenta, dar acum sunt sigura ca o voi pregati!
    Am vazut si de unde pot descarca cartea. Sper doar sa se poata. Ar fi minunat! Spor la gatit, si sa ne incanti mereu cu retete asa minunate! Bon appetit! 😉

  22. Nic

    Am facut de 3 ori pana acum reteta dupa indicatiile tale si a iesit foarte bine. Am avut insa de fiecare data aceeasi problema, nu reusesc sa sotez carnea intr-o singura lingura de ulei, mai ales ca baconul nu lasa nu stiu ce grasime. Mereu trebuie sa adaug destul de mult ulei pana reusesc sa o sotez pe toata. Exista vreun secret, adica e esentiala cantitatea de ulei?
    Multumesc pentru reteta si sarbatori fericite!

  23. Anonim

    Buna Silvia!Ma bucur ca am dat de pagina ta…m-a fascinat mult filmul Julia and Julie si mi-am dorit tot atunci si cartea, daca o ai in limba romana in format electronic, trimi-te-o te rog pe posta mea electronica ioana08@mail.ru Multumesc anticipat!Tie mult succes:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *