Beef Bourguignon – Julia Child

Ati vazut Julie and Julia ? TREBUIE sa-l vedeti! E un film foarte dragut, ambele actrite isi joaca perfect rolul, cel putin Meryl Streep e geniala. Am facut rost si de cartea Juliei Child in format electronic si m-am incumetat am ales sa fac prima data Beef Bourguignon, stiti voi, tocanita aceea facuta de Julie in superbul vas Le Creuset, pe care o arde prima data, si la a doua incercare, ii iese minunat. E o reteta laborioasa, dureaza ceva pana e gata, destul de multe ingrediente – dar in final, se merita. Asa bunatate, mai rar! Daca nu ma credeti, pregatiti aceasta reteta, si mai vorbim 🙂 Gata cu vorba, sa trecem la fapte.
Ingrediente:
150-170 g bacon
1 LG ulei de masline
1300 g carne macra de vita, taiat in cubulete de 5 cm
1 morcov feliat, o ceapa feliata
1 l-ta sare
1/4 l-ta piper
2 LG faina
700 ml vin rosu Merlot/Cabernet
500-700 ml supa de vita
1 LG pasta de tomate
2 catei de usturoi, zdrobiti
1/2 l-ta cimbru
o frunza de dafin sfaramitata
pt cepe : 18-24 cepe mici
1 1/2 LG unt
1 1/2 LG ulei
pt ciuperci: 250 grame ciuperci proaspete(spalate, bine uscate, lasate intregi daca sunt mici, feliate, impartite in sferturi daca sunt mari)
2 LG unt
1 LG ulei
Eu am cam injumatatit cantitatile, ca suntem doar 2, si nici nu mancam mult.

Indepartam soriciul si taiem baconul in bucati lungi. Fierbem soriciul si baconul in apa, apoi il scurgem si uscam- eu am sarit peste partea asta, ca baconul meu nu a fost afumat, si citeam ca de aceea se fierb, sa se piarda din gustul afumat.

Preincalzim cuptorul la 230 grade C.

Sotam baconul si soriciul intr-o lingura de ulei de masline, 2-3 minute, pana se rumeneste. Scoatem cu o spumiera, si punem deoparte pe o farfurie. Reincalzim cratita, pana aproape fumega, si ne pregatim sa sotam carnea. Aveti grija totusi sa nu se arda cratita! 🙂

Uscam bucatile de carne cu prosoape de hartie, nu se vor frige bine daca sunt umede. Sotam bucatile de carne, pe rand,in uleiul si grasimea fierbinte lasata de bacon. Punem carnea deoparte, langa bacon.

In aceeasi grasime, sotam ceapa si morcovul. Indepartam grasimea.

Punem inapoi in cratita carnea si baconul si soriciul, adaugam sare si piper.

Presaram apoi faina, si intoarcem carnea pe toate partile, ca sa fie bine acoperita.

Introducem cratita la cuptor, neacoperita, 4 minute. O scoatem, amestecam si reintroducem tot pentru 4 minute.

Reducem temperatura cuptorului la 160 grade.

Turnam vin si supa peste carne, astfel incat aceasta sa fie abia putin acoperita. Adaugam pasta de tomate, usturoiul, dafinul si cimbrul.

Aducem la punctul de fierbere, pe plita, apoi introducem la cuptor, pe gratarul de jos. Reglam temperatura astfel incat carnea sa fiarba incet, 3-4 ore, cratita fiind acoperita. Eu am setat pe 160 grade. Carnea e gata cand furculita intra usor in ea.

Cat timp fierbe carnea, pregatim ceapa si ciupercile.

Topim untul si ulei intr-o tigaie, si cand se formeaza bule, adaugam cepele si calim la foc moderat, 5-10 minute. Intoarcem cepele, ca sa se rumeneasca pe toate partile. Nu trebuie sa ne asteptam sa le rumenim uniform.

Punem tigaia pe foc mare, topim untul si uleiul, cand sunt fierbinti, adaugam ciupercile,sotam 5-10 minute, miscand tigaia. Cand ciupercile sunt usor rumenite, si sucurile formate au scazut, luam de pe foc.

 
  Punem ciupercile si cepele deoparte, pana cand vom avea nevoie de ele.
   Dupa 2 ore si ceva, am verificat cratita, am gustat sosul… 🙂 stiam deja ca sunt pe drumul cel bun si ca vom avea o amiaza perfecta.

Cand carnea este moale, la mine dupa 3 h, varsam continutul cratitei intr-o sita, deasupra unui alt vas.

Spalam cratita in care a fiert carnea, si reintroducem carnea si baconul inapoi in ea, aruncam soriciul. Adaugam ciupercile si ceapa peste carne.
Luam grasimea care s-a adunat la suprafata sosului. Fierbem sosul inca cateva minute, indepartam grasimea care se ridica la suprafata. Ar trebui sa rezulte un sos gros, care sa nu curga usor de pe o lingurita. Daca sosul e prea subtire, il mai fierbem cateva minute. Daca e prea gros, adaugam supa. Asezonam dupa gust, si punem sosul peste legume si carne. Sosul e minunat, delicios, demential, yummi yummi.

In mod traditional, se serveste alaturi de cartofi fierti, dar putem servi si alaturi de paste sau orez, presarat cu patrunjel.


Mi-a mers direct la suflet Beef Bourguignon, Am savurat-o incet, alaturi de un pahar de vin, bucurandu-ma de fiecare bucatica de carne frageda, ceapa dulce, sos innebunitor de bun… Un rasfat culinar:)
Mai de aproape

Prin reincalzire, devine si mai buna. Asa ca, maine servim cu tagliatele. 🙂

Apropo, eu am folosit vinul acesta, il recomand si pentru reteta, si pentru consum individual 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

  1. manzat fu :))) da' super cum zici! Te astept si pe tine cu reteta de pui de la Julia! 🙂

  2. Azi l-am pregatit 😛 sper sa am timp sa il postez cat mai curand 😉

  3. Chiar am luat ieri o carne frageda de vita, se v-a incerca, ca tare bine arata! Un Advent minunat Cami

  4. @ Cami : e ceva de munca, dar rezultatul e senzational! 🙂 sper sa va placa!:)

  5. ai o poza care tare-mi place: cea cu farfuria cu beef in prim-plan iar mai in spate, o alta farfurie cu beef. Sunt poze de vineri? Of, tare imi pare rau de ce s-a intamplat, dar ne intalnim si-i dam de capat. Uite acuma ma pun sa vizionez Julie&Julia. Pup tie si Raissei frumoase!

  6. Silvia,neaparat o sa fac si eu reteta asta.Ma bucur ca nu mai trebuie sa-mi calculez gramajele din reteta originala! 😛

    Mîncarea arata excelent,iar imaginile spun totul..sînt superbe!

  7. Maya, multumesc de vizita! 😉 Mi-am dat silinta, dupa invataminte primite de la Ina, sa fac poze cu setarile manuale, si da, se vede o mare diferenta. 🙂 Si iti mai multumesc o data ca tu m-ai invatat sa uploadez poze pe photobucket, dar intre timp am incarcat cam multe si m-au avertizat ca imediat mi-am depasit spatiul alocat. Ce sa fac?

  8. Salut sunt Anna.
    Tocmai am vazut filmul si mi se pare superb. Pentru o gospodina innebunita de noi retete ca mine,acest film a fost o revelatie. Felicitari pt rezultatul obtinut. As dori sa stiu unde anume ai gasit cartea Juliei Child in format electronic…ca mi doresc sa o am si eu. Deja mi am achizitionat cartea lui Jamie Oliver, dar parca retele Juliei au ceva in plus….
    Mersi anticipat, si mult succes in bucatarie.

  9. Anna, iti faci cont pe http://www.scribd.com, si descarci de acolo cartea, in format pdf, are cam 730 pg. Eu de acolo am luat-o, si o sa gasesti acolo o gramada de alte carti. Sa-mi spui daca ai reusit, daca nu ti-o trimit cumva, pe mail, sper sa se poata. Pa pa:)

  10. Buna,
    Si eu am gautat retetele Julia Child
    dupa ce am vazut filmul, si chiar aceasta reteta am vrut sa o fac. Asa ca multumesc. Ai spus ca ai luat cartea de pe net, am incercat si eu dar nu am reusit. Am dat scherc pe saitul scribt si nu am gasit cartea. Tu cum ai facut?

  11. poti sa imi scrii si un email la otylya@hotmail.com`
    Multam fain inca odata.

  12. Azi incerc si eu Beef Bourguignon dupa reteta care ai postat-o. Am reusit si eu sa iau cartea, multumesc mult, dar eu cu engleza nu stau fff bine, asa ca am sa o fac cum ai spus tu. Tine-mi pumnii.Miine iti scriu cum a iesit.

  13. vazut si eu filmul… as dori si eu sa am cartea 🙂 par foarte interesante retetele si as vrea sa invat 😀

  14. Oty, astept impresiile. 🙂
    Alina, am scris si mai sus, fa-ti un cont pe http://www.scribd.com si downloadezi de acolo cartea. Mergi eventual la advanced search si bagi acolo exact titlul cartii : Mastering the Art of French Cooking. Succes! 🙂

  15. A iesit BUNA , BUNA. Sincer, la inceput, am avut ceva indoielei ca o sa imi reuseasca, imi parea cam pretentioasa.Am facut o garnitura de orez si….nu ne mai saturam de ea.
    Hai ca inceput sa imi placa! Ce facem sambata viitoare?

  16. Oty draga, ma bucur ca ti-a reusit, sa va fie de bine! Sambata viitoare lucrez de la 9 la 15, cre' ca nu fac mai nimic 🙂 eventual duminica. Cand am timp, mai traduc o reteta. Te pup.

  17. Ehh, am indraznit si eu sa fac vacutza Juliei 😉 si mama-mama… buna a mai iesit… s-au lins pe botic cei doi baieti ai mei, desi eu sunt cam anti-talent la bucatareala…
    Pupici Raissei!
    (ghici 🙂 )

  18. Carmen – nu-ti am zis niciodata asa :)))- nu cred ca esti tu anti-talent, ca am vazut eu pe Picassa la papa-bun ca te pricepi :)))

  19. as dori si eu tare mult cartea juliei child in format electronic daca se poate te rog! multumesc

    ps. super filmul

  20. multumesc am reusit sa descarc de pe scribd

  21. Buna,

    Numele meu este Daniel si dupa ce am urmarit filmul impreuna cu prietena mea, m-am decis sa incerc sa gatesc celebrul Beef Bourguignon cu o ocazie speciala care se apropie.
    Am comandat si cartea Juliei Child de pe Amazon dar in asteptarea ei am gasit acest blog cu reteta foarte detaliata….dupa ce am citit toti pasii am ramas totusi cu o intrebare la care sper sa gasesc raspuns aici: e vorba de supa de vita care se adauga impreuna cu vinul peste carnea si legumele sotate: de unde se poate obtine aceasta supa? se obtine prin fierberea carnii de vita inainte de a se cali sau se cumpara separat (merge si cea la plic? … presupun ca nu).
    Multam fain in avans!

  22. Se poate, ma gandesc, si supa facuta din cub concentrat de vita. dar supa pe care am folosit-o eu provenit dintr-o bucata de os de vita, cu carne, fiarta cam 3 ore, la foc mic, cu sare si boabe de piper, si spumata bine. Supa am fiert-o cu o seara inainte. Succes! 🙂

  23. Super reteta!
    A vazut filmul nu de mult timp si m-am hotarat sa incerc Boeuf Bourguignon.
    Sambata am reusit! Ieri am mancat! Doamne, minunatie! Am avut si invitati la masa si foarte laudata am fost.
    Referitor la intrebarea lui Daniel legata de supa: eu am folosit supa facuta din cub concentrat de vita.
    Am descarcat si cartea!
    Multumesc mult!

  24. Iulia, ma bucur, sa va fie de bine!

  25. Buna,vreau si eu sa incerc reteta si ma intreb unde gasesc cepele acestea micute?multumesc

  26. Sorana, e arpagic! Eu de la soacra am… poate gasesti in piata, sau la magazine unde vand seminte… succes 🙂

  27. buna…vreau sa incerc si eu reteta doar ca nu am vazut pe nicaeri cepele acelea mici. tu de unde ti le-ai luat?

  28. salutare. am vazut si eu celebrul film acum cateva zile si m-am hotarat sa mai dau o sansa gatitului. sunt proaspat casatorita si de partea cu bucataria se ocupa sotul meu (care nu inceteaza sa ma surprinda cu rabdarea si intelegerea de care a dat dovada pana acum), ca eu sunt un dezastru ambulant… fug pana si cratitele de mine…:)) dupa sesiune promit sa-l ajut pe sotul meu si o sa facem si noi reteta asta… 😉

  29. Felicitari pentru reteta. Stiu ca este dificila. Si felicitari pentru felul de a descrie. imi ploo in gura:))

  30. Am facut reteta asta anul trecut si foarte buna a fost…foarte frumos si filmul, am avut o perioada in care am vrut sa fac si eu retetele din cartea Juliei child in 365 de zile dar la noi nu prea se gasesc toate ingredientele si ar mai fi un pic de improvizare:p

  31. Superba reteta, promit ca o voi incerca si eu, arata sublim! Felicitari Silvia! Aam incercat sa downlodez cartea de bucate a Juliei, insa nu am reusit. Ma poti ajuta, te rog? Adresa de e-mail: frumushyk2006@gmail.com

  32. Superba reteta, promit ca o voi incerca si eu, arata sublim! Felicitari Silvia! Aam incercat sa downlodez cartea de bucate a Juliei, insa nu am reusit. Ma poti ajuta, te rog? Adresa de e-mail: frumushyk2006@gmail.com

  33. buna, dragalaselor
    pana acum nu am gatit dupa retete (si am 32 de ani); de felul meu sunt mai creativa si maiadevarat este ca nu reusesc sa intru in anumite limite, dar aceasta doamna Julia Child ma faca sa ma … nu stiu … intr-un fel anume. Am marea rugaminte ca cineva sa ma ajute cu aceasta carte pe e-mail (danielacalaretu@yahoo.com), pentru ca mintea mea nu poate sa functioneze pana acolo, incat sa reuseasca sa descarce cartea de pe Scribd (deci pana la urma ma gasesc limitele). Multumesc frumos si ma inclin!

  34. Super film, l-am vazut si eu in sfarsit aseara. Super si reteta, cred ca saptamana viitoare o incerc si eu, desi ai mei nu se "topesc" dupa carnea de vita, o sa incerc sa caut (sper sa nu-mi iau plasa) vitel.

    Daca apuc sa pregatesc, revin cu impresii.

    Cristina

  35. Arata uluitor de bine, deci nu pot sa-ti spun cat de pofta imi e!!!

  36. Uf, m-ai omorat cu reteta asta. Deja i-am anuntat pe ai mei ca am de gand sa le fac o surpriza culinara, ceva deosebit. Bineinteles ca ma refeream la reteta de fata. Nu ma sperie ca dureaza mult pana se face, numai sa am tot ce imi trebuie. 😛 Acum sunt si eu la inceput de drum in ale bucatariei.
    Asa, am si o intrebare… eu nu am vas din ala ca al tau…eu stiu, as putea folosi un ceaun, de exemplu? Adica nu se intampla nimic daca il bag in cuptor?:"> Ca n-as vrea sa fac o surpriza chiar asa mare, sa distrug ceva prin casa… :))
    Alexandra

  37. Una draga, vasul meu e o cratita mai grea, posibil fonta. AH, de as fi avut un Le Creuset. Sigur ca merge cu ceaun. Ma gandesc ca nu e din acela rotunjit, si are stabilitate, nu ? In principiu, un vas care sa reziste la cuptor, unul solid.

  38. vreau si eu retete traduse din aceasta carte. eu nu ma pricep deloc la engleza. pls! adresa de email:aureliatruca@yahoo.com

  39. am cautat reteta asta pe net imediat dupa ce am vazut filmul, desigur! am gasit mai multe variante, insa am gatit-o pe a ta… asta acum vreo 2 ani.. Si am ramas indragostita de ea. Astazi o sa o gatesc pentru o frantuzoaica, asa ca… tineti-mi pumnii. Desi e minunata reteta si pasii sunt expliciti. Foarte tare tot blogul, de fapt! Multumim pt el si la cat mai multe postari!!!

  40. excelenta reteta..trebuie sa o incerc. Am incercat pe site-ul de care spuneai dar acolo am gasit doar 12 pagini. Te rog din suflet trimite-mi si mie cartea in format electronic. Adresa: croitoruana@hotmail.com

    Multumesc anticipat!
    Ana

  41. In sfarsit am facut si eu aceasta minunata..mancare! Ce am asteptat atata timp pana s-o fac? Chiar nu stiu…este delicioasa!!!

  42. Pentru cate persoane sunt cantitatile? Vreau sa fac pentru 11 persoane si nu stiu ce cantitati sa folosesc.

  43. ana : nu am reusit sa trimit cartea,dar mai incerc
    elena : cam pentru 4 persoane is cantitatile.

  44. super reteta si super filmul.este incredibil de buna.daca se poate te rog frumos sa imi trimiti si mie cartea in format electronic.multumesc anticipat.adresa mea este exact cum am scris , nu este gresita. mirelaloredanaa@yahoo.com

  45. Draga Silvia, sunt prea impresionată de film… mi-a ramas gandul acolo…d'abia astept sa incerc si eu acest "beef", macar o data. Din "fire" eu îs mai dulcegăreasă 😀 Mi-a placut prea mult filmul… voi găsi cartea, voi pregăti musai ceva dulce si voi revedea filmul again.
    Sa nu uit, multumesc pt rețetă și …Baftă!!!

    chipintaci :))

  46. As vrea sa prepar asta pentru Pasti… si as vrea sa stiu: cepele mici sunt cele care se planteaza primavara? sau sunt un soi anume?

  47. Am nevoie de ajutor! Vreau sa fac reteta pentru Pasti si as vrea sa stiu: cepele mici sunt cele care se planteaza primavara? sau sunt un tip anume?

  48. DENISA : eu arpagic am folosit 🙂 succes!

  49. Deci filmul e… GENIAL!
    L-am vazut si revazut de vreo 5 oripan aacum,si l-as urmari incontinuu! reteta asta ma tenta, dar acum sunt sigura ca o voi pregati!
    Am vazut si de unde pot descarca cartea. Sper doar sa se poata. Ar fi minunat! Spor la gatit, si sa ne incanti mereu cu retete asa minunate! Bon appetit! 😉

  50. buna ! acum ma uit si eu la film 🙂 as dori si eu cartea in format electronic.daca se poate .adresa mea c_lavynya@yahoo.com citesc acum o carte bonjour, fericire ! e superba .cititi o 🙂

  51. superb filmul.

  52. Am facut de 3 ori pana acum reteta dupa indicatiile tale si a iesit foarte bine. Am avut insa de fiecare data aceeasi problema, nu reusesc sa sotez carnea intr-o singura lingura de ulei, mai ales ca baconul nu lasa nu stiu ce grasime. Mereu trebuie sa adaug destul de mult ulei pana reusesc sa o sotez pe toata. Exista vreun secret, adica e esentiala cantitatea de ulei?
    Multumesc pentru reteta si sarbatori fericite!

  53. Buna Silvia!Ma bucur ca am dat de pagina ta…m-a fascinat mult filmul Julia and Julie si mi-am dorit tot atunci si cartea, daca o ai in limba romana in format electronic, trimi-te-o te rog pe posta mea electronica ioana08@mail.ru Multumesc anticipat!Tie mult succes:)

  54. Buna Silvia, as dori si eu aceasta carte, daca se poate. Adresa de e-mail este mihadum@yahoo.com
    Multumesc anticipat, cu respect,
    Mihaela

  55. Pingback:Potage Parmentier a la Julia Child – silvia-unaalta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Salut!

    Sunt Silvia. Bine ati venit pe site-ul meu! Sper sa fiu o sursa de inspiratie pentru voi, cei care cautati o reteta pentru cei dragi. Nu am niciun talent aparte, nu am pretentii de chef, doar imi place sa gatesc si sa pregatesc bucate bune pentru familia mea. :) So, for the love of food, va mai astept pe aici. Toodles!