Acum sute de ani, caviarul era destinat doar regalitatii si elitelor. In zilele noastre, are acces toata lumea la el, doar ca preturile sunt extrem de mari. Mereu am asociat caviarul cu petreceri luxoase, cu sampanie scumpa, cu opulenta in general. Si ma refer la “aurul negru” al gastronomiei mondiale, nu la icrele de Manciuria sau cele de pastrav, pe care le gasim la preturi accesibile prin magazine. Caviarul se obtine numai de la sturioni, iar preturile sunt prohibitive pentru ca metodele de prelevare sunt complicate – la anumiti sturioni se recolteaza cand acestia au 100 de ani- dar si pentru ca, datorita lacomiei umane si modului lent de inmultire, sturionii sunt pe cale de disparitie. Exista o cerere mare, iar asta face ca pretul sa creasca si mai mult. In Romania pescuitul comercial la sturioni este interzis pana in 2021. Anul trecut vedeam la stiri un smecheras care se lauda cu poze pe Fb alaturi de cativa sturioni. Oare ce o fi patit?
Si uite ca norocoasa de mine s-a trezit cu un borcanel de caviar cadou. Caviar de pastruga, despre care se zice ca este cel mai delicios, cu gust untos si aroma intensa. Desi bobitele de caviar de pastruga sunt mai mici decat cele de morun si nisetru, sunt totusi preferate de cunoscatori, pentru gustul puternic si de durata. Dupa ce este recoltat, caviarul de pastruga este supus unui proces de sarare de 3-5%, numit malossol(in lb rusa inseamna sare putina).
Rusii sunt mari consumatori de caviar, avand acces la Marea Caspica, unde traiesc inca populatii de sturioni. Caviarul se serveste dese ori pe blinii, niste clatite mici facute de obicei din faina de hrisca. Desigur, vedeta va fi mereu caviarul. Pairingul se face cu sampanie sau preferabil, cu vodca, servita in shoturi mici, tinute la gheata.
Ingrediente blinii (reteta Jamie Oliver):
- 100 g faina de hrisca
- 70 g faina alba
- 1 ou
- o lingurita drojdie granule
- putina sare
- 250 ml lapte caldut
Toate ingredientele de mai sus se amesteca intr-un bol si se lasa acoperit 1 ora.
Dupa 1 ora, incingem bine o tigaie, o ungem cu ulei si punem cu lingura cate o gramajoara din aluat. Cand aluatul face bule, intoarcem pe cealalta parte si mai lasam 30-40 se secunde.
Am vrut sa fie toate bliniile la fel, asa ca le-am taiat cu un cerculet de fursecuri. Am pus pe fiecare blinie putina smantana si putin caviar. Combinatia este excelenta. Sigur, se poate manca si fara smantana, dar se impaca tare bine cele 2. Senzatia pe care ti-o dau bobitele de icre cand se sparg in gura este deosebita, pur si simplu simti gustul marii. 🙂
Caviarul merge de minune si cu oua, si cum aveam cateva oua de prepelita, am incercat si aceasta combinatie.
* copiii au mancat blinii cu crema de ciocolata :-D. Nu au fost tentati sa incerce caviar. Bine, ei nu pun gurita nici pe ciuperci, broccoli, conopida sau dovlecei. Poate peste cativa ani, vor citi aceste randuri si se vor mira de ciudatele lor non-preferinte culinare.