Ciorbele sunt atat de versatile si exista atatea variante si atatea de posibilitati de a jongla cu ingredientele, cu bucatile de carne, cu modalitatea de a acri, de a aromatiza incat nimeni nu poate spune ca numai el/ea detine reteta “Ciorbei” adevarate. Am vazut destule dispute pe forumuri si bloguri in legatura cu calitul radacinoaselor si al legumelor, si adevarul nici nu stiu unde se afla. La anumite ciorbe e binevenit calitul morcovului dat pe razatoare, care da dulceata dar si coloreaza frumos, mai ales cand se drege cu smantana. La ciorbele de legume, fara carne, eu calesc mereu radacinoasele si ceapa. Unii calesc si carnea, apoi toarna apa rece peste si o fierb. Cate bordeie, atatea obiceiuri. Ideea este ca daca vrei gust de carne, o fierbi, daca vrei carne cu gust, o calesti. Anyway, pentru MINE ciorba ideala de vacuta nu are bucati mari de carne, nici carne multa, e acrita cu zeama de varza(moare) sau bors si are leustean,musai.
Ingrediente:
- 500 g carne de vita
- 3 morcovi
- o telina
- un ardei rosu mare, taiat cubulete
- 2 cepe
- un pastarnac
- 400 ml zeama de varza
- leustean, patrunjel
- 3 cartofi mari, taiati cubulete
- 4 linguri ulei
- sare, piper
- 200 g smantana grasa si 2 galbenusuri
Carnea se spala si se taie cubulete. Se pune intr-o oala mare, 4-5 l, cu apa rece, pe foc potrivit. Eu incep mereu ciorbele intr-o oala mare, pentru ca lichidul scade mult la fiert, mai ales la carnea de vita, care se gateste mai incet. Rezultatul final, ciorba dreasa, o transfer intr-o oala mai mica; daca incep cu 5 l, ciorba finala o sa ajunga la 3,5-4 l, cu tot cu zeama de varza adaugata.
No bun, deci am pus carnea la fiert; se formeaza multa spuma, pe care o indepartam cu o spumiera, desigur. Taiem radacionoasele cubulete. Din motive de copil mofturos, cepele le curat si le pun intregi la fiert, apoi la sfarsit, le scot. O lege nescrisa a Universului spune ca daca tu ai fost un copil mofturos, copilul tau o sa fie si mai mofturos. S-a adeverit. Deci va dati seama ce nepoti o sa am. 🙂
Cand carnea a fiert pe jumatate, si am scapat si de spuma, adaugam radacinoasele si ceapa. Lasam la fiert, cu capac.
Cand carnea mai are putin si este gata, adaugam si cartofii si ardeiul. Zeama de varza o dam in clocot, separat.
Atunci cand, in sfarsit, au fiert si cartofii, adaugam si zeama de varza. Neaparat la sfarsit, pentru ca incetineste fierberea.
Oprim focul, si adaugam leusteanul. Din pacate, doar uscat la vremea asta. Potrivim de sare si piper.
Lasam ciorba sa se odihneasca 10 minute apoi o dregem cu smantana amestecata cu galbenusuri.
Si asta e ciorbita! Un ardei rosu iute merge de minune alaturi.
Pofta buna! 🙂