… sau confit de ceapa, sau chutney de ceapa, you name it, ca e tot una, si e la fel de buna, chit ca ingredientele pot varia usor. Exista variante cu vin rosu, otet de Xeres, sau miere, sau stafide si mere… Asta urmeaza sa probez si eu, cand termin borcanasul de acum.
Ingrediente :
– 400 g ceapa rosie (cantarita dupa ce a fost curatat de foi)
– 100-120 g zahar brun
– 150 ml otet balsamic ( Kalamata am folosit)
– 100 g unt
– o lingura otet de vin rosu
—————————————————————————————–
Taiem ceapa pestisori. Treaba cu tinut apa in gura e un mit, sau… nu stiu, dar la mine nu functioneaza. Plang de ma usuc, mereu, cand tai ceapa.
topim untul
apoi zaharul; amestecam si lasam 10 minute la foc mic
dupa 10 min, adaugam otetul balsamic si otetul de vin rosu. Ceapa rosie are tendinta sa isi piarda culoarea cand e gatita, dar otetul fiind inchis, ii va asigura o culoare minunata.
Si lasam la fiert 30-35 de minute, amestecam din cand in cand, pana dulceata se reduce si devine groasa si inchisa la culoare.
Cand s-a racit, punem dulceata intr-un borcan curat. Se poate servi pe tartine cu branza, peste cartofi piure, peste carne, e excelenta.
Eu am mancat-o cu branza de capra, pe paine pumpernikel. Loved it! š
Inedit!Nu am vazut si nu am facut asa ceva si am o mare curiozitate!Sotului meu sigur o sa-i placa!
Imi place mult cum suna sosul asta, il salvez sa il fac si eu š Am mai facut ceapa cu otet balsamic si am pus-o chiar peste salata verde si rucola, a fost excelenta. Cat despre plans la taiatul cepei, eu nu cred in "basme" š dar un cutit foarte bine ascutit ajuta, pentru ca nu distruge tesuturile cepei de unde iasa "problema".
Chiar as vrea sa stiu cum este la gust.
Mi-a iesit cam dulce… nu stiu de ce, posibil ca in loc de zahar brun am folosit zahar nerafinat..?!
Dar per total este f buna.