Batoane de ovaz cu banane si stafide – Flapjacks


   Printr-o intamplare, am gasit intr-un magazin on-line “golden syrup”, sau “sirop auriu” cunoscut si sub denumirea de sirop de trestie. Este siropul gros, galben auriu, mai dulce decat mierea- care ramane dupa rafinarea zaharului. O BUNATATE!!!

      E bun, desigur, sa inlocuiasca mierea pentru a indulci diferite bauturi, dulciuri si este chiar indispensabil pentru realizarea anumitor deserturi. De cand l-am descoperit, nu ma mai satur de gustul lui divin. Yum!
     Aparitia “siropului auriu” Lyle’s ne duce departe in timp, in Britania anilor 1880, cand proprietarul vindea deja o tona din deliciosul “golden syrup” pe luna, iar in 1884 siropul se gasea in deja celebra conserva in care se vinde si in zilele noastre. Trade-mark-ul companiei este, dupa cum vedeti si in poza, leul inconjurat de albine- imaginea respectiva si citatul din Biblie ” Out of the strong came forth sweetness” – “Din cel puternic a iesit dulceata” reflecta atat firea religioasa a lui Abram Lyle, dar si faptul ca siropul atat de dulce, vine din cutia de metal, atat de solida. Pentru cine nu stie povestea din Biblie, iata pe scurt : Samson isi cauta sotie, iar in drum spre ea, ucide un leu. Pe drumul de intoarcere, Samson vede ca in trupul animalului mort, albinele isi facusera un fagure de miere. Samson va pune apoi o ghicitoare filistenilor : “Din cel ce mananca a iesit ce se mananca, si din cel puternic a iesit dulceata.” Cam asta e povestea leului si a albinelor 🙂 acum stiti
   Mai e ceva interesant legat de “golden syrup” si anume ca acest food icon al britanicilor a fost desemnat in 2007 cel mai vechi brand din lume!! , datorita faptului ca ambalajul original a ramas aproximativ acelasi inca de la inceputul comercializarii sale.
    Sa trecem la retea 🙂
    Ingrediente :
– 225 g fulgi de ovaz
– 15 g fulgi cocos
– 50 g stafide
– o lingura sirop auriu ( se poate inlocui cu miere)
– o banana
– 4o g unt
– 60 g zahar brun fin

  Topim untul, la flacara mica mica, luam de pe foc, apoi adaugam siropul auriu si zaharul, omogenizam.

  Pasam bine banana – eu cu mixerul cu picior :

  Adaugam banana peste unt, zahar, sirop, amestecam bine. Apoi punem peste fulgii de ovaz, partea lichida, apoi stafidele si cocosul si amestecam iar.

    Punem compozitia intr-o tava micuta, a mea a fost de 20 X 20 cm si presam bine. Nu ca mine. Eu nu am prea presat, dar ma iert, ca e prima oara cand fac batoane. Eu am folosit tava de silicon, daca nu aveti, intindeti o folie de Al pe fundul unei tavi normale. 
    Coacem 2o de min la 200 de grade, pana se bronzeaza nitel deasupra. Scoatem tava, lasam 5 min la racit apoi taiem batoanele si le lasam pe un gratar la racit. Se pastreaza in cutie etansa 4-5 zile. Daca apuca. 

Bune la micul dejun, cu un pahar de lapte  . 🙂

 Pa paaaaaaaaa! 🙂
Print Friendly, PDF & Email

Share This:

10 comentarii

  1. Silvia, draga mea, se pare ca avem cam aceleasi pofte in ultima perioada :)… si eu tot visez la niste batoane de-astea de ceva zile, dar ma abtin, pt ca sunt la dieta. eu ma gandeam sa incerc o varianta raw si fara grasimi, in caz ca nu mai rezist zilele astea. oricum, de cand le-am vazut pe ale tale, deja salivez 🙂 arata super bine si sunt convinsa ca sunt f bune. sa le serviti cu placere, desi cred ca le-ati terminat deja 😉

  2. Silvia te rog din suflet spune-mi care este site-ul de pa care ai cumparat Golden Syrup pentru ca am ametit cautand. Multumesc! Dana

  3. Multumesc mult! Este o mare problema gasirea anumitor ingrediente. Piata de la noi este foarte saraca. Sunt atatea retete pe care as vrea sa le incerc dar nu gasesc toate ingredientele!

    Multumesc mult inca o data!
    Dana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *