Risotto cu sparanghel

Photobucket    Sparanghelul nu e pe gustul tuturor, dar pe-al meu e. L-as rontai si gol, asa tare imi place. Azi am pregatit un risotto clasic, cu orez arborio, sparanghel si pecorino romano.
   Ingrediente:
– un manunchi de sparanghel verde
– o ceapa
– 200 g orez arborio
– aprox. 1 l supa de legume
– pecorino
Photobucket
 Cozile sparanghelului sunt tari si lemnoase, asa ca trebuie eliminate. Simplu, indoim lujerul, si in mod natural se va rupe exact acolo unde trebuie; aruncam partile lemnoase. Curatam putin din coaja, cu cutitul economic, pana unde incep mugurii. Punem o oala cu apa multa la fiert, impreuna cu o priza de sare, una de zahar si putin ulei de masline. Eu am pus sparanghelul in apa din momentul cand aceasta clocotea, si am lasat fix 5 minute, apoi l-am scurs si l-am transferat repede intr-un vas cu apa rece ca gheata- astfel fierberea se opreste, si sparanghelul isi pastreaza vie culoarea. Taiem cozile sparanghelului bucatele mici, mugurii ii pastram intregi. Cozile le facem piure, cu putina apa.
Photobucket
  Intr-o tigaie incingem 2 linguri de ulei de masline, si putin unt, adaugam ceapa, si cand aceasta devine sticloasa, adaugam si orezul, calim pana cand acesta are tendinta sa se lipeasca. In acel moment, adaugam un polonic de supa fierbinte – supa trebuie sa stea pe foc mic, ca sa ramana fierbinte pe tot parcursul prepararii risotto-ului.
Photobucket
 Cand polonicul de supa s-a absorbit, adaugam altul, amestecam putin, si lasam orezul sa absoarba lichidul. Nu trebuie pazit – eu intre timp m-am apucat de calcat. Din cand in cand, mergeam si mai turnam un polonic se supa … Cam in 20-25 de minute e gata. In final, adaugam piure-ul si mugurii de sparanghel, si mai lasam acoperit 5 minute.
  Am servit cu feliute de pecorino romano si pentru un final delicios, am adaugat cateva picaturi de ulei de trufe.
Photobucket 

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *