Legume cu sos Bearnaise

                           Un sos bun vine sa aduca savoare unui preparat si in cazul de fata, sa transforme total o portie de legume fierte la aburi. Sosul Bearnaise este o emulsie de galbenus de ou, cu unt si ierburi aromatice, un sos fin si rafinat, un “frate” al sosului Hollandaise. Nu stiu daca e ceva bai cu mine, dar as manca aceste sosuri asa goale, atat de mult imi plac.

E foarte simplu sa gresesti cand prepari un sos pe baza de galbenus, facut pe baie de aburi. Ouale se pot taia intr-o clipita, si sosul e compromis. Dar daca urmam toti pasii, obtinem un sos de toata finetea si bunatatea. Temperatura baii de abur trebuie sa fie constanta, si trebuie amestecat in continuu.

Ingrediente:

  • 2 galbenusuri
  • 45 ml otet de vin alb
  • 30 ml apa
  • o ceapa mica
  • 4 fire tarhon PROASPAT (o adevarata aventura sa gasesti tarhon proaspat la vremea asta)
  • o frunza dafin
  • 6 boabe piper zdrobite
  • 115 grame unt la temperatura camerei
  • sare, piper, tarhon, patrunjel

Intr-o craticioara punem otetul, apa, ceapa taiata bucatele, tarhonul ,foaia de dafin si piperul si lasam sa fiarba la foc mic, pana cand lichidul se reduce la 2 linguri.

Cand lichidul a scazut la 2 linguri, strecuram infuzia si o lasam deoparte.

Intr-un bol frecam untul pana cand devine moale.

Punem pe foc o oala cu apa la foc mic, si deasupra un bol. Bolul nu trebuie sa atinga suprafata apei. Cand apa incepe sa fiarba usor, punem in bol galbensurile si otetul aromat si incepem sa amestecam un un tel.

Amestecam pana cand compozitia incepe sa devina pufoasa. Apoi incepem sa adaugam untul, cate o jumatate de lingurita o data. Incorporam bine fiecare lingurita de unt. Amestecam in continuu. Sosul incepe sa se ingroase. Daca vi se pare ca incepe sa se faca “omleta” luati bolul/vasul de pe aburi, si amestecati ca sa raciti amestecul. Apoi readuceti pe aburi. Dupa ce ati incorporat tot untul, si sosul a ajuns la consistenta potrivita, luati de pe aburi si adaugati frunze de tarhon proaspat, patrunjel, sare si piper.

Sosul Bearnaise merge bine cu o friptura, cu sparanghel, dar si cu legume fierte sau la aburi. Eu am fiert la abur un mix de legume si le-am servit cu sos. Sa mananci legume la aburi, simple, hmmm, nu suna nimanui prea bine. Ei, dar alaturi de acest sos va garantez eu ca mai vreti o portie!! :)))

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

2 comentarii

  1. Bine te.ai reîntors. Arata senzational totul, încă nu am incercat sa prepar nimic, dar poate cu putin noroc, le degust direct de la sursa. Te pup draga mea

Dă-i un răspuns lui Silvia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *