Tort colosal

 

  Hello world! Da, stiu, nu pare colosal tortul. Capitolul ornat nu e capitolul meu forte. Dar cu siguranta … and by far… este cel mai bun tort pe care l-au zamisilit manutele mele. Sa zic ca si cel mai bun tort mancat … poate. Blat de ciocolata, ganache ciocolata, cheesecake copt cu bisc Oreo, crema de mascarpone cu lapte condensat si deasupra din nou ganache de ciocolata si frisca. De obicei nu ma bag la deserturi cu multe ingrediente si mai complicate, dar de cum am zarit tortul intr-o revista, am zis ca e imperios necesar sa il prepar, mai ales ca urma ziua mamei mele si era ocazia perfecta. Reteta din revista era gresita (grrrrr!!!!) asa ca am modificat nitel ca sa iasa asa cum trebuie. Nu am poze pas cu pas. Va inchipuiti ce era prin bucatarie, o gramada de vase, boluri, linguri, spatule, tavi, craticioare etc.

     Ingrediente (pt un tort cu diametrul de 22 cm):

       pentru blatul de ciocolata : 120 g ciocolata cu minim 50% continut cacao 

                                                                 100 g unt

                                                                   50 g zahar

                                                                    2 oua

                                                             50 g faina

                                                             1/4 lingurita bicarbonat de sodiu

pentru ganache de ciocolata : 200 g ciocolata cu minim 50% continut cacao + 300 ml frisca 

pentru stratul de cheesecake : 500 g mascarpone 

                                                                  150 g zahar 

                                                                 70 ml smantana

                                                                70 ml frisca, batuta

                                                                2 oua

                                                             50 g faina

                                                           1 lingurita extract de vanilie

                                                            un praf de sare

                                                           14 bisc Oreo

pentru crema cu biscuiti : 250 g mascarpone

                                                          4 linguri lapte condensat 

                                                         1oo ml frisca, batuta

                                                           4 bisc Oreo, maruntiti

                                                        o lingura zeama de lamaie


       Prepararea 

1.Pentru ganache-ul de ciocolata(sau crema de trufe) se incalzeste frisca lichida pana la punctul de fierbere, se ia vasul de pe foc, se adauga ciocolata bucati, se acopera si se lasa 5 minute. Dupa 5 minute, amestecam, omogenizam, astfel incat toata ciocolata sa fie topita. Lasam sa se raceasca si punem vasul la rece. Inainte de folosire, se mixeaza cu mixerul de mana. 

2. Blatul de ciocolata : se topeste ciocolata. Eu doar pe bain-marie. Sau mai folosesc smecheria asta, luata de pe Amazon. Are 2 functii, topeste ciocolata si o poate pastra la o temperatura constanta, sa nu se intareasca. Microunde nu am si nici nu voi avea, in viata asta.  

    Untul moale se freaca cu zaharul, se adauga ouale, unul cate unul, apoi ciocolata (sa nu fie fierbinte), iar la final faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu. Compozitia se toarna in tava(cu peretii detasabili) unsa cu unt si tapetata cu faina ( sau doar cu foaie de copt) si se coace 15 minute la 180 grade. Interiorul trebuie sa ramana umed. Lasam apoi sa se raceasca pe un grilaj.

3. Pentru cheesecake : se mixeaza mascarpone cu zaharul, se adauga ouale, unul cate unul, apoi smantana, frisca, extractul de vanilie, faina si sarea. In aceeasi tava in care am copt blatul de ciocolata se toarna jumatate din compozitie, se pun biscuiti Oreo, si se toarna restul de compozitie. Tava, de asemenea, trebuie sa fie tapetata sau folosita hartie de copt. Se coace la 160 grade, o ora. Se lasa la racit in cuptor. Dupa racire, se scoate din forma, cu grija.

4.Pentru crema cu biscuiti : se mixeaza mascarpone cu laptele condensat. Gustati, si daca mai doriti, mai adaugati zahar. Se adauga zeama de lamaie apoi frisca batuta, incorporand cu o spatula. Adaugam si biscuitii maruntiti. 

5.Asamblarea tortului : in tava cu pereti detasabili se aseaza blatul de ciocolata, se unge cu ganache de ciocolata, se pune cheesecake-ul, se unge cu crema cu biscuiti, iar deasupra se pune restul de ganache. Eu am spritat cu un pos restul de ganache, si pe margine am decorat cu putina frisca. Am pus si niste confetti colorate deasupra.

      Este un tort concentrat, consistent, caloric, ciocolatost ;-D. Doar “mmmmmmm” se auzea prin bucatarie cand il serveam. O sa il repet, cu proxima ocazie mai deosebita, si voi incerca sa il ornez mai frumos. 🙂

     Pupici!

        

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *