Sushi II

Intr-o zi, posesoarea a doi ochisori mari si albastri ma intreaba curioasa  daca sushi se face cu peste crud. „Yuk!!!!” a fost reactia la raspunsul meu pozitiv.  „Da, mami, dar se poate face si cu somon afumat, sau cu carne de crab, sau vegetarian.” Asa ca, a trebuit sa facem sushi, pentru ca fiica mea nu a gustat niciodata si nu-stiu-care-personaj Yumi, o mica japoneza, mananca sushi si sashimi. Daca ati stii ce emotii avea, ha ha :). Copiii astia, traiesc asa intens orice experienta noua, chiar daca noua ni se pare neinsemnata. Iar de azi inainte, foile de nori se numesc „nori-shori”, ca asa vrea Raissa mea.

Sushi am mai facut, dar acum am zis sa incerc si California rolls, adica varianta cu orezul la suprafata si nori inauntru. Si pentru asta mic am zis ca fac baby-sushi vegetarian, adica rulouri mici doar cu legume. Oricum nici n-a vrut sa guste, el da verdictul inainte sa guste. Am incercat sa fac si un rulou tear-drop, nu prea mi-a iesit, ma rog… ceva pe acolo.

Asadar, am pregatit urmatoarele:

  • 250 g orez pentru sushi, din acela special, lipicios (alt tip de orez nu merge)
  • o lingura otet de orez
  • castraveti, ardei rosii si galbeni, taiati bastonase subtiri
  • 4 foi de nori
  • 100 g somon afumat
  • seminte de susan alb & negru, prajite in tigaie

Orezul se fierbe conform indicatiilor de pe ambalaj, eu am fiert 20 de minute, acoperit, la foc mic. Cand a fost gata, am amestecat cu o lingura otet de orez si am lasat sa se raceasca complet.

Cand orezul s-a racit, am pregatit si un bol cu apa pentru inmuiat degetele, este necesar, altfel nu se poate lucra.

Legumele taiate frumusel :

De data asta, covorasul de rulat l-am imbracat in folie alimentara pentru ca urma sa fac si California rolls.

Acesta este sushi vegetarian. Orez, castraveti si ardei. Rulat strans.

Acesta este sushi cu somon, in forma de lacrima. La capatul opus celui de unde incepe rularea am pus o bucata de castravete, un sfert de castravete taiat pe lung. Am rulat astfel incat partea in fata a foii nori sa sa se suprapuna fix peste castravete, ca sa obtin forma dorita. Tehnica se gaseste si pe youtube:-D. Mai greu cu explicatul, e mai simplu cu filmuletul.

Pentru California rolls am intins orezul peste nori, apoi am intors foaia si am presarat peste orez semintele de susan. Orezul, fiind lipicios, adera perfect la foaia de alge si nu ramane pe covorasul imbracat in folie. 

Deci la California rolls ingredientele se aseaza direct pe foaie, si se ruleaza. Se ruleaza strans cu ajutorul covorasului. Eu nu le-am mai lasat sa stea, pentru ca pofteam tare. Si fiica-mea dadea tarcoale.

Nu sunt rulourile mele cele mai frumusele. Dar cu practica, vor veni si rezultatele mai bune.

Dupa sedinta foto, a urmat degustarea. Cu wasabi, ghimbir murat si sos de soya. Fetita mea a fost incantata.

Imi vine sa rad si acum cand scriu. Asta a fost prima data cand Rai a mancat sushi. Si mi-a zis, foarte serioasa : „Mami, ce-ar fi viata fara sushi ?”. :)))))))))))

Print Friendly, PDF & Email

Share This:

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Salut!

    Sunt Silvia. Bine ati venit pe site-ul meu! Sper sa fiu o sursa de inspiratie pentru voi, cei care cautati o reteta pentru cei dragi. Nu am niciun talent aparte, nu am pretentii de chef, doar imi place sa gatesc si sa pregatesc bucate bune pentru familia mea. :) So, for the love of food, va mai astept pe aici. Toodles!